40dk.com | Eğitim-Öğretim-Bilgi Deposu

Geri git   40dk.com | Eğitim-Öğretim-Bilgi Deposu > Eğitim - Öğretim > Ders Dışı Etkinlik Alanları > İzcilik

İzcilik İzcilik ile ilgili her türlü paylaşımlarınız,düşünceleriniz bu bölümdedir.

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Biçim
Eski 16-02-2008, 16:59   #1 (permalink)
40dk Nöbetçi
 
Dünya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2008
Yaş: 37
Mesajlar: 69
Varsayılan OBA SİSTEMİ-OBA ÇALIŞMALARI

OBA :
6-8 izciden meydana gelen en küçük “izci” birliğine “OBA” denir. İzcilik çocuğa, kendi kendine, yaparak ve yaşayarak yetişme olanağı veren çalışma sistemidir. Bu nedenle izcilik demek; oba sistemi demektir.

Oba sistemi demek; izcilik demektir. Zira obaya verilen bir görevde, obabaşı hemen obayı toplar, aldığı görev konusunda görüşmeler yapar. Görevi nasıl başaracaklarını kararlaştırırlar. Aralarında iş bölümü yapar. Bu şekilde her izci görevini öğrenir. Görevi yerine getirmek için severek çalışır. Bu yaş grubu çocuk ve gençler arkadaşları ile çalışmaktan, oynamaktan ve iş yapmaktan hoşlanırlar.

Oba çalışmaları ile çocuk ve gençlerde arkadaşlık sevgisi, kendine güven, düşünce birliği, sorumluluk duygusu ve iş başarma zevki gelişir. Obaca yapılan çalışmalarda elde ettiği başarının kendisine olduğu kadar, içinde yaşadığı topluma da yarar sağladığını öğrenir. Böylece obasına daha fazla hizmet etme arzusu güçlenir.

İzcilere oymak çalışmaları sırasında oba ruhu, oba sistemi kavramı iyi verildiğinde oymak başı daha az yorulacaktır. Oymak başı her izci ile ayrı ayrı uğraşma yerine dört oba ile ilgilenecek, daha rahat hareket etme olanağı bulacaktır.

Obalar kendi aralarında obabaşını seçerler. Obabaşı da yardımcısını seçer. Bu seçim demokrasi eğitimini hedefler. Her obanın oymak içinde bir köşesi bulunur. Bütün çalışmalar burada yapılır. Obanın malzemeleri burada saklanır.
Oba sistemi öyle bir sistemdir ki en ufak olaylar, sorunlar burada çözülür. Konunun asıl zorluğu buradadır. Zira çok basit dediğimiz sorunlardan oba içinde çok çeşitli anlaşmazlıklar çıkabilir. İşte, lider olarak bu anlaşmazlıkları yine oba içinde çözmek asıl işlevimizdir.

Oba sistemi kavramı çok kolay iş başarma olayı olsaydı, oymağın kapısına “ Burada oba sistemi uygulanır. ” Tabelasını asar, konuyu hallederdik. Oysa ki sisteme her gün yeni olanaklar, güzellikler ve sorunlar eklenmektedir. İşte sorunların çözülmesi, olanaklardan yararlanma, güzellikleri paylaşma duygusu sistemin en önemli özelliğidir.

İzcilik demek; oba ve oba fertleri ile yapılan etkinlikler olduğuna göre oba fertlerini tanımak, görevlerini iyi bilmek gerekir. Bu nedenle oba başları oymak başı tarafından iyi yetiştirilmelidir. Oba içindeki izciler kendi kendine yetme, liderlik özelliklerini kazanma, bilmedikleri konularda başkalarından yararlanma, gizli yeteneklerini ortaya çıkarmada onlara fırsat verilmelidir. Oba sistemi içerisinde yapılan çalışmalar hatalı yada yanlış olabilir. Oymak başı olarak “Sistem sonuç vermedi.” Deyip sistemi terk etmemeliyiz. Yapılan hatayı ve yanlışı hiyerarşi düzeni içinde obabaşından başlayarak ortaya çıkarmalı, yine oba içerisinde doğruyu bulmalıdır.



Dünya isimli üye şimdilik online (bağlı) değildir.   Alıntı ile Cevapla
Eğitim herşeydir...
 
Eğitim herşeydir...
Eğitim herşeydir... Öğren-Öğret-Tartış-Paylaş

Eski 16-02-2008, 17:00   #2 (permalink)
40dk Nöbetçi
 
Dünya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2008
Yaş: 37
Mesajlar: 69
Varsayılan OBABAŞININ GÖREVLERİ :

OBABAŞININ GÖREVLERİ :

  • İzci ant ve türesini kendi izcilerine öğretmek, ant ve türeye uygun çalışmak.
  • Obanın şefi olarak obasını yarışmalara hazırlamak.
  • Yarışmalar ve çalışmalarda obasının eksiklerini tespit edip gidermek.
  • İzcilerinin ailesini yakından tanımalı, aile ve ekonomik durumunu iyi bilmeli.
  • Obabaşı izcileri ile lider arasında bir köprüdür. Zira izciler oymak başından isteyeceklerini obabaşı aracılığıyla; oymak başı da vereceği görevleri obabaşı yolu ile iletir. Bu suretle obabaşına değer verildiğini, onların kişilik sahibi oldukları hissettirilir. Kamplarda ve çalışmalarda obalara nöbet görevi verilir.


Dünya isimli üye şimdilik online (bağlı) değildir.   Alıntı ile Cevapla
Eski 16-02-2008, 17:01   #3 (permalink)
40dk Nöbetçi
 
Dünya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Feb 2008
Yaş: 37
Mesajlar: 69
Varsayılan NÖBETÇİ OBANIN GÖREVLERİ :

NÖBETÇİ OBANIN GÖREVLERİ :

  • Nöbet 24 saattir.
  • Törenlerde bayrağı çeker ve indirir.
  • Tuvaletlerin ve çevrenin temizliğinden sorumludur.
  • Dershane ve kamp ateşi yerinin hazırlığı ve temizliğini yapar.
  • Eğitim kurulunun vereceği görevleri yapar.
  • Kamplarda erzak dağıtımını yapar.
  • Nöbet görevi sabahları bayrak töreni sırasında devir teslim edilir.


Dünya isimli üye şimdilik online (bağlı) değildir.   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yer İmleri

Etiketler
izci, izcilik, oba, obabaşı

Seçenekler
Biçim

Yetkileriniz
Yeni konu açamazsınz.
Mesajlara cevap yazamazsınız.
Mesajlara dosya ekleyemezsiniz.
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz.

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Açık


Forumlarımızdaki tüm saat ayarları Türkiye saatine göre düzenlenmiştir. Şu an saat : 12:38 .


Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0
Türkçe : www.40dk.com | ARAF |
Tüm hakları 40dk.com | Eğitim-Öğretim-Bilgi Deposu | web sitesine aittir.İzinsiz alıntı yapılamaz.Ad Management by RedTyger