18-02-2008, 22:05
|
#3 (permalink)
|
|
Kayıtlı Üye
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 59
|
Dördüncü Bölüm
Adlî ve Disiplin İşlemleri Yargıya tâbi işlemlerde usul ve esaslar
Madde 19- Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görevlendirilen 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlüler hakkında;
a) 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununda yer alan yoklama kaçağı, bakaya, geç iltihak suretiyle bakaya kalmak, firar, hava değişimi ve izin tecavüzü suçlarından birini işlemeleri halinde, Askerî Ceza Kanunu ile 25/10/1963 tarihli ve 353 sayılı Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu,
b) 16/6/1964 tarihli ve 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkındaki Kanunda yer alan kısa süreli firar ve izin tecavüzü suçlarından birini işlemeleri halinde de bu Kanun hükümleri,
uygulanır.
Bu suçlardan herhangi birinin işlenmesi halinde, yükümlünün görevlendirildiği İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünce, sanığın kimliği ve isnad olunan suçla ilgili ifadesinin tespit edilip bu suçun delillerini gösterir bir vak'a raporu düzenlenerek; suç evrakı, fiilin mahiyetine göre yetkili askerî mahkeme veya disiplin mahkemesini bünyesinde bulunduran kıt'a komutanı veya askerî kurum amirine sevk edilmek üzere, yükümlünün görev yaptığı yerin bağlı bulunduğu askerlik şubesine gönderilir. Bir nüsha suç dosyası da bilgi maksadıyla İl Garnizon Komutanlığına gönderilir.
Firar, hava değişimi ve izin tecavüzü, kısa süreli firar ve izin tecavüzü ve geç iltihak suretiyle bakaya kalmak suçlarını işleyenlerin askerî mahkemeler ve disiplin mahkemelerinde yargılanmalarının yanında, işlemiş oldukları bu ve diğer suçlarla ilgili olarak Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak görev yapan diğer öğretmenlerin de tâbi olduğu Millî Eğitim Bakanlığı mevzuatına uygun olarak gerekli idarî işlemler ayrıntılı olarak yapılır. Bu işlemler neticesine göre usulüne uygun olarak öğretmenlik mesleği ile ilişiği kesilenlerin kimlikleri Millî Savunma Bakanlığına bildirilir ve bu işlemleri yapacak yetkili amirler bilgilendirilir.
Nezdinde askerî mahkeme veya disiplin mahkemesi kurulu bulunan kıt'a komutanı veya askerî kurum âmirince; suçun mahiyetine göre 353 sayılı Kanun veya 477 sayılı Kanunda öngörülen esas ve usullere göre işlem yapılır. Bu maddeye göre yükümlüler hakkında düzenlenecek suç dosyalarının tanzim şekli, Millî Savunma Bakanlığınca Millî Eğitim Bakanlığına bildirilir.
Sanığın askerî mahkeme veya disiplin mahkemesince tutuklanması halinde, görev yaptığı yerdeki İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve askerlik şubesi ile yerli askerlik şubesi bu durumdan haberdar edilir.
Bunlar hakkında askerî mahkemeler, disiplin mahkemeleri, askerî savcılar ve nezdinde disiplin mahkemesi kurulan komutan veya askerî kurum amirlerince verilip kesinleşen karar ve hükümler, hakkında adlî soruşturma yapılan yükümlünün görevli bulunduğu yerdeki İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve askerlik şubesi ile yerli kayıtlı olduğu askerlik şubesine gönderilir.
Askerî yargıya tâbi suçlarda uygulanacak kanunlar
Madde 20- Temel askerlik eğitimleri sonunda Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilen 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlüler hakkında askerî yargıya tâbi suçlardan dolayı verilen karar ve hükümlere karşı itiraz ve temyiz ile bu fiiller nedeniyle hükmolunan cezaların infazında, işin mahiyetine göre 353 sayılı Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu, 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanun ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanunu hükümleri uygulanır.
Adlî yargı ve disiplin işlemlerinde uygulanacak esaslar
Madde 21- Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görevlendirilen yükümlüler tarafından işlenen cürüm ve kabahatler ile bu şahısların disiplini bozan diğer fiillerinin kovuşturulmasında, genel hükümler ile görevlendirildikleri Bakanlığın tâbi olduğu usul ve esaslara göre durumlarına uygun işlem yapılır. Yükümlüler hakkında soruşturma yapan Cumhuriyet Savcılıkları ve adliye mahkemelerince verilip kesinleşen karar ve hükümler, hakkında adlî soruşturma yapılan yükümlünün görevli bulunduğu kamu kurum ve kuruluşuna gönderilir.
|
|
|