Tekil mesaj gösterimi
Eğitim herşeydir...

Eğitim herşeydir...
Eğitim herşeydir... Öğren-Öğret-Tartış-Paylaş

Eski 18-02-2008, 22:03   #2 (permalink)
titreklamba
Kayıtlı Üye

titreklamba - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Varsayılan Üçüncü Bölüm

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Genel Esaslar
Öğretmenlik yapacak yedek subay adaylarının seçilmesi
Madde 8- 1076 sayılı Kanuna tâbi yedek subay aday adayı olup, askerlik şubelerince test ve mülâkat merkezlerine sevk edilenlerden, Türk Silâhlı Kuvvetleri ihtiyacı fazlası olduklarından temel eğitimleri sonunda Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilmesi uygun görülenlerin seçimleri Genelkurmay Başkanlığınca aşağıdaki öncelik sırasına göre yapılır:
a) Askere sevkleri sırasında Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak görev yapanlar,
b) Mesleği öğretmen olup, henüz bu göreve başlamamış olanlar,
c) Öğrenimleri itibariyle öğretmenlik yapabileceklerden istekli olanlar,
d) Öğretmen olabilecek öğrenimi görmüş olup da istekli bulunmayanlar arasından kur'a ile tespit edilenler.
Öğretmenlik yapacak erbaş veya erlerin seçim esasları
Madde 9- 1111 sayılı Kanuna tâbi olup askerlik şubelerince eğitim merkezlerine sevk edilenlerden, Türk Silâhlı Kuvvetleri ihtiyacı fazlası olduklarından temel eğitimleri sonunda Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilmesi uygun görülenlerin seçimleri Genelkurmay Başkanlığınca aşağıdaki öncelik sırasına göre yapılır:
a) Askere sevkleri sırasında Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak görev yapanlar,
b) Mesleği öğretmen olup, henüz bu göreve başlamamış olanlar,
c) Öğretmenlik yapmaya elverişli ve istekli olan yüksek okul mezunları,
d) Öğretmenlik yapmaya elverişli ve istekli olan lise ve dengi okul mezunları,
e) Öğretmenlik yapmaya elverişli bulunan ancak istekli olmayan yüksek okul mezunlarından kur'a ile tespit edilenler,
f) Öğretmenlik yapmaya elverişli bulunan ancak istekli olmayan lise ve dengi okul mezunlarından kur'a ile tespit edilenler.
Millî Eğitim Bakanlığı emrine sevk ve katılışları
Madde 10- 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlülerden, temel askerlik eğitimlerini müteakip geri kalan hizmetlerini Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak tamamlayacak olanların görev yerlerine sevkleri ve katılışları aşağıdaki şekilde yapılır;
a) Temel askerlik eğitimini tamamlayanlara istekleri halinde, yol dahil on güne kadar izin verilir ve izinleri sonunda görevlendirildikleri İl Millî Eğitim Müdürlüğü emrine katılırlar. Bu yükümlülere, Millî Eğitim Bakanlığınca görevlendirildikleri yere kadar olan yol masrafları 1111 sayılı Kanuna tâbi erlerde olduğu gibi sınıf okulu ve eğitim merkezi komutanlıklarınca tahakkuk ettirilir. Ancak izinli bırakılanlara yol masrafı verilmez.
b) Temel askerlik eğitimlerini müteakip Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görevlendirilen yükümlülerin şahsi dosyaları, eğitim merkez komutanlıkları veya sınıf okulu komutanlıklarınca görevlendirilmiş oldukları İl Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderilir.
c) İl Millî Eğitim Müdürlüklerince görevlendirildikleri okullara katılış yapan öğretmenlerin katılış tarihleri, görevlendirildikleri okulların bağlı oldukları İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince sevk pusulasının ilgili nüshasıyla yerli askerlik şubelerine bildirilir.
Yükümlülerin iade etmek zorunda oldukları melbusat ve teçhizat
Madde 11- 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlülerden temel eğitimleri sonunda Millî Eğitim Bakanlığı emrinde görevlendirilenler, eğitim merkezi veya sınıf okulu komutanlıklarınca kendilerine teslim edilmiş bulunan iç çamaşırı ve çorap hariç her türlü silâh, teçhizat, melbusat ve askerî eşyayı iade ederler.
1076 sayılı Kanuna tâbi öğretmen yükümlülerin hizmet süresi ve ilişiklerinin kesilmesi
Madde 12- Temel askerlik eğitimlerini müteakip Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görevlendirilen 1076 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerin hizmet süreleri, emsali yedek subayların hizmet süresi kadar olup, bu süre askerlik şubelerinden sevk tarihinden itibaren başlar.
Bunlardan görevleri sırasında usulüne göre öğretmenlik mesleği ile ilişikleri kesilenlerin hizmet süresi, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen hizmet süresi kadar olup, kalan hizmetlerini er olarak tamamlamak üzere kıt'alara sevk edilir ve bunlara ödenmekte olan aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar kesilir.
1111 sayılı Kanuna tâbi öğretmen yükümlülerin hizmet süresi ve ilişiklerinin kesilmesi
Madde 13- Temel askerlik eğitimlerini müteakip, Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görevlendirilen 1111 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerin hizmet süresi, aynı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında belirlenen hizmet süresi kadar olup, bu süre askerlik şubesinden sevk tarihinden itibaren başlar.
Bu görevleri sırasında öğretmenlikle ilişiği kesilenler geri kalan hizmetlerini erbaş veya er olarak tamamlamak üzere kıt'alara sevk edilir ve bunların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre almakta oldukları maaşları kesilir.
Özlük hakları
Madde 14- Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev alacak 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlülerin özlük hakları aşağıda belirtilmiştir:
a) 1076 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerden, Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev yapmak üzere ayrılanlara, fiilen öğretmenlik görevine başladıkları tarihten itibaren 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununda asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir ve bu yükümlülerin aylıklarından Ordu Yardımlaşma Kurumu aidatı kesilir. Bunlara öğretmenlikten dolayı ayrıca bir ücret ödenmez.
b) 1111 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerden;
1) Askerlik hizmetine başlamadan önce Bakanlık kadrolarında öğretmen olanlar ile Devlet memuru olarak çalışanların önceki memuriyetleri itibariyle hak kazandıkları maaşları, fiilen öğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir.
2) Daha önce memuriyet görevinde bulunmayanların, fiilen öğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren 657 sayılı Kanun hükümlerine göre intibakları yapılır ve maaşları Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir.
c) Bu Yönetmelik hükümlerine göre öğretmen olarak görev alanlar hakkında sicil raporu düzenlenmez.
Sağlık işlemleri
Madde 15- 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlülerden, temel askerlik eğitimlerini müteakip Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilen öğretmenlerin her türlü sağlık işlemleri, emsali olan diğer öğretmenlerde olduğu gibi Millî Eğitim Bakanlığınca yürütülür. Garnizon/Merkez Komutanlıklarınca bu yükümlülerin askerî tabip, revir, hastane ve benzeri kuruluşlara sevkleri yapılmaz.
Hizmetten sayılan tedavi ve istirahat süreleri
Madde 16- Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görevlendirilen 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlülerin, hastanelerde teşhis ve tedavi için yatmak suretiyle geçirdikleri süreler hariç olmak üzere, istirahat ve hava değişimlerinin toplam olarak en fazla üç ayı askerlik hizmetinden sayılır.
Askerliğe elverişli olmayanlar hakkında yapılacak işlemler
Madde 17- Millî Eğitim Bakanlığı emrinde çalıştıkları süre içerisinde muayene ve tedavilerinden askerliğe elverişli olmadığı sonucuna varılanlar, görev süresince toplam üç aydan fazla istirahat ve hava değişimi alanlar ile askerliğe elverişli olmadığını beyan ederek başvuruda bulunanlar, bölgelerindeki İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince bu belgeleriyle birlikte, haklarında karar verilmek üzere en yakın askerî hastaneye sevk edilir.
Muayeneleri sonucu haklarında askerliğe elverişli değildir kararı verilenler, görevli oldukları İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince izinli sayılırlar. Raporu onay makamlarınca onaylanıp İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderilenler raporlarının geldiği tarih itibariyle, emsallerinin terhis tarihine kadar raporu onaydan gelmeyenler emsalleri ile birlikte terhis edilir.
Raporlara itiraz
Madde 18- Yükümlüler, haklarında verilen askerliğe elverişlidir veya askerliğe elverişli değildir şeklindeki raporlara, bildirim tarihinden itibaren otuz gün içinde bağlı bulunduğu kuruma dilekçe ile başvurarak itiraz edebilir. İtiraz dilekçesi ile raporu, İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri tarafından Millî Eğitim Bakanlığına gönderilir. Bakanlık tarafından da yükümlünün dilekçesi ve raporu Millî Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığına gönderilir. Bu Başkanlık, yükümlünün başvuru dilekçesi ve raporunu inceleyerek kontrol muayenesinin yapılacağı hastaneyi belirledikten sonra Millî Eğitim Bakanlığına bildirir.
Kontrol muayenesi sonunda da, ilk raporda yazılı karar verilir ise, yükümlü hakkındaki rapor kesinleşir. Değişik bir karar alınırsa yükümlü, Millî Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığınca belirlenecek hakem hastaneye sevk edilir. Hakem hastanenin verdiği karar yükümlü bakımından kesindir. Yükümlü bu karara itiraz edemez. Ancak, Sağlık Dairesi Başkanlığı gerekli gördüğü hallerde, her aşamada, yükümlüyü raporuyla birlikte Gülhane Askerî Tıp Akademisi Profesörler Sağlık Kuruluna sevk edebilir. Bu kurulun verdiği karar kesindir, itiraz edilemez.

titreklamba isimli üye şimdilik online (bağlı) değildir.   Alıntı ile Cevapla